Rakenna koti - Jetta-Talo

Rakenna koti

Rakenna koti

Omakotitalon rakentaminen on projekti, joka saa sekä innostumaan että aiheuttaa päänvaivaa. Sinä et kuitenkaan ole yksin. Yhdessä varmistamme, että rakennusprojekti sujuu mukavasti, eikä vie turhaan sinun kaikkia voimavarojasi. Kun olemme mukana suunnittelemassa taloasi, on lopputuloksena juuri sellainen koti, kuin sinä haluat. Kodin rakentamisesta puhuttaessa, ei tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan.

Aloita kodinrakennus täältä, ja ole meihin yhteydessä kun mieleesi nousee kysymyksiä tai olet valmis aloittamaan sinun unelmakotisi tavoittelun. Lisää vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin löydät täältä.

Mitä ottaa huomioon kodin rakentamisessa

Rakentamisen kustannukset

Kodinrakentamisen kustannukset eivät ole sama asia, kuin talopaketin hinta. Kokonaiskustannuksiin liittyy paljon muutakin, kuten talon varustelutaso, talotekniikan valinta sekä tontin ominaisuudet ja sijainti. Talopaketin toimitussisältö määrittää sen, mitä mahdollisia lisähankintoja sinun täytyy tehdä talopaketin lisäksi.

Kokonaisuuden hahmottaminen voi olla haastavaa, mutta saat apua omalta Jetta-edustajaltasi, joka käy toimitussisällön läpi kanssasi ja kartoittaa mitä hankintoja sinun pitää tehdä, sekä mistä voit ne tehdä. Edustajalla on paras paikallistuntemus alueesi kustannustasosta ja hän tekee tiivistä yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa sinun parhaaksesi. Jetan toimitussisällön löydät täältä.

Toimittajia verratessasi, vertaa siis aina kokonaiskustannuksia, älä pelkkää talopaketin hintaa. Jetta-talon rakentamisen kokonaismenot ovat keskimäärin pienemmät, kuin muiden. Sillä vaikka talotoimituksemme hinta voi olla muita kalliimpi, niin Jetta-kotisi loppuun rakentaminen ja viimeistely eivät vaadi enää niin suuria investointeja, kuin muilla talotoimittajilla. Voit lukea lisää Jetta-talopaketin osuudesta kokonaiskustannuksiin täällä.

Rakentaja ja budjetti

Rakentamaan lähtiessä on hyvä miettiä, mitä asioita itse osaa ja haluaa/kannattaa tehdä. Tilanteesi voi olla sellainen, että voi ottaa palkatonta lomaa ja viedä rakenusprojektia eteenpäin itse. Tai sitten sinulle parempi vaihtoehto voi olla palkata asiantuntijoita rakennustyömaalle ja pitäytyä itse työelämässä normaaliin tapaan.

Rakentamisen aikaisesta jaksamisesta on myös huolehdittava. Etsi siis tasapaino rakentamisen, perheen, työn ja harrastusten välille. Haluamme, että sinä voit itse päättää kuinka paljon laitat omaa aikaasi taloosi, ja siksi Jetta-paketissa on eri vaihtoehtoja toimitussisällölle ja asennuslaajudelle.

Rakentaminen on usein taiteilua budjetin kanssa. Jos budjetti ylittyy jossakin kohtaa, niin toisessa asiassa täytyy kustannusten kanssa olla sitten taas tarkempi. Kun esimerkiksi 1000 euron budjetin ylityksiä alkaa kertyä useita, on ylimääräisiä kustannuksia nopeasti kertynytkin useita kymmeniä tuhansia.

Rahoitus ja vakuutukset

Tiesitkö, että sinun on huolehdittava riittävistä vakuutuksista jo rakennusaikana. Mahdollinen talkooväki tarvitsee tapaturmavakuutuksen ja jos palkkaat henkilökuntaa, on myös heille otettava työnantajan lakisääteiset vakuutukset.

Vakuutukset tuovat jonkin verran kustannuksia, mutta sitä ei kannata pelästyä. Avun palkkaaminen osoittautuu usein järkeväksi ja edullisesksi ratkaisuksi, sillä osaavien ammattilaisten palkkaaminen on usein paras takuu sille, että omasta kodista tulee varmasti turvallinen ja laadukas.

Varmista myös, että rahoitus on riittävä. Budjetti ei saa olla liian tiukkaan mitoitettu, vaan siinä pitäisi aina olla pieni pelivara yllätysten varalle. Jos perheeseen tulee yllättävä meno, kuten auton hajoaminen, isompi lääkärikulu tai vaikka lomamatka, pitää sinun silti pystyä huoletta jatkamaan lainan kanssa.

Ympäristö ja kestävä kehitys

Energiatehokas rakentaminen on ekoteko. Kun sijoitat passiivitaloon, niin säästät rahaa pitkällä aikavälillä. Passiivitalon energiakustannukset ovat huomattavasti matalammat kuin tavallisen talon, sillä voit valita taloosi edullisemman lämmöntuottoratkaisun.

Kun sijoitat taloosi muutaman kympin lisää per neliö rakentaakseen passiivitalon, säästät luontoa ja samalla omaa rahaa lämmityskustannuksissa, pidennät rakennuksen elinkaarta, parannat asumisviihtyvyyttä sekä talon jälleenmyyntiarvoa! Lisäksi mahdollistat sen, että voit myöhemmin päivittää talosi lähes nollaenergiataloksi.

Ennen talotilausta

Budjetonti

Kustannusarvio Rakentamisen suunnittelu kannattaa aloittaa realistisen kustannusarvion laatimisesta. Kustannuksiin vaikuttaa mm. rakennuspaikkakunta, tontti, talomalli (koko ja muodot), talon rakenteelliset ominaisuudet, talotekniikan valinta, pihatyöt, varustelutaso ja merkittävät lisähankinnat kuten takka tai poreallas, rakennustekniset työt, avustavat rakennustyöt sekä projektinjohto. Voit haarukoida oman kotisi kustannusrakennetta ja työvaiheita esimerkiksi Talopelin avulla.

Rahoitus Usein talonrakentajan täytyy hakea lainaa projektiinsa, tee siis lainahakemus pankkiin hyvissä ajoin. Omakotirakentamiseen käytettävän lainan vakuutena on yleensä rakennettava kiinteistö. Vaikka rakennettavan kohteen vakuusarvo kasvaa rakennustöiden edetessä, tarvitset yleensä alkuun pääsemiseksi myös muita vakuuksia, kuten sen hetkistä omistusasuntoasi. Lisävakuudeksi voit hakea myös pankin luottotakausta tai valtion takausta.

Resursointi Pohdi kuinka aiot resursoida rakentamisen. Onko lähipiirissäsi osaajia? Teettekö osan rakentamisesta itse vai ulkoistetaanko kaikki työt? Miten järjestät ajankäyttösi, jotta aikaa riittää rakentamiselle, työlle, perheelle ja harrastuksille? Miettimällä näitä asioita voit määritellä kuinka paljon palkkaat ulkopuolista apua.

Aikataulu Rakennustyön aikatauluttaminen on tärkeää. Näin tiedät millaisella tahdilla talosi valmistuu, sekä pystyt ajoittamaan hankintojen tekemisen. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa olla yhteydessä omaan Jetta-edustajaasi. Hän auttaa sinua realistisen aikataulun luomisessa, joka ottaa huomioon niin lupaprosessit kuin materiaalien toimitusajat.

Tontin etsintä

Aloitus Rakennusprojekti lähtee käyntiin hyvän tontin valitsemisesta. Usein ihanteellisinta olisi sijoittaa talo tontin pohjoisreunaan ja suunnata suurin osa ikkunoista sekä ulko-oleskelualue etelään. Tontin valinnassa kannattaakin ottaa huomioon sijainnin lisäksi tontin muoto, lähiympäristö, näkymät, mahdollinen kaava, verkostojen liittymäkohdat, maan korkeuserot sekä maaperän laatu, sillä ne asettavat ehtoja rakennusten suunnittelulle ja sijoittamiselle. Jo ennen tontin hankintapäätöstä kannattaa siis ottaa yhteys rakennusvalvontatoimistoon, jotta saat tietoa hanketta mahdollisesti rajoittavista määräyksistä. Tällöin voidaan myös olla varmempia siitä, että rakennuslupa on mahdollista saada myöhemmässä vaiheessa.

Kaava Jos alueella on kaava, kannattaa siihen tutustua huolellisesti. Näin varmistat, että myöhemmässä vaiheessa rakennusluvan myöntämisessä ei tule ikäviä yllätyksiä. Kaavamääräyksissä puututaan muun muassa rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön. Myös rakennuksen muoto, ulkoväritykset sekä ilmansuunnat on voitu kaavassa määritellä.

Korkeuserot Korkeuseroihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos tontti on hyvin kalteva, ei yksikerroksisen talon rakentaminen siihen ole suositeltavaa. Jo pieni kaltevuus voi vaatia rakennuksen porrastamista, jolloin tontille voidaan rakentaa vain rinnetalo tasamaalle suunnitellun mallin sijasta.

Maaperä Talon perustaminen huonosti rakentamiseen soveltuvalle maaperälle voi tulla kalliiksi. Jos tontti on kallioinen, voi se vaatia räjäytystöitä, tai jos maa on vetinen tai pohjavesi matalalla, saatat joutua täyttämään sitä soralla. Jos maaperän soveltuvuus rakentamiseen epäilyttää, kannattaa tontille teettää pohjatutkimus.

Ilmansuunnat Seuraa miten aurinko liikkuu tonttiin nähden päivän aikana: missä se on aamulla ja keskipäivällä, entä illalla? Tämä on erittäin tärkeää talon ikkunoiden ilmansuuntia ja esimerkiksi pation sijaintia valittaessa. Laita myös merkille missä naapurin talo sijaitsee, jotta et päädy tilanteeseen, jossa makuuhuoneen ikkunoista näkyykin kauniin maiseman sijasta vain naapurin autotallin seinä. Varmista siis, että pääset hyödyntämään tonttisi upeinta näkymää.

Talomallin valinta

Talomalli Kun olet löytänyt sopivan tontin ja uppoutunut alueen kaavoihin sekä muihin yksityiskohtiin, on aika lähteä etsimään ja suunnittelemaan unelmiesi taloa. Voit valita suoraan valmiista talomalleista, muutella malleja mielesi mukaan, tai sinulla voi olla omat kuvat, joiden mukaan Jetan arkkitehti piirtää unelmatalosi. Jos sinulle sopivaa taloa ei meinaa löytyä, eikä sinulla ole omia kuvia, voimme suunnitella yhdessä alusta alkaen sinun toiveidesi mukaisen talon. Kiinnitä näihin huomiota etsiessäsi omaa kotia:

Talon koko Kuinka suuren talon tarvitset? Kuinka monta makuuhuonetta ja WC:tä? Millainen tarve sinulla on säilytystiloille, entä varastoille? Tuleeko taloon monta oleskelutilaa? Kun olet listannut tarvitsemasi tilat, lasketaan niiden koko yhteen ja lisätään muutama neliömetri käytännöllisyyden varmistamiseksi. Näin saadaan arvio talon koosta.

Pohjapiirros Onko sinulle tärkeää, että makuuhuoneet sijaitsevat samassa kerroksessa? Pitääkö keittiön ja olohuoneen olla yhtä ja samaa tilaa? Haluatko välttää hukkaneliöitä? Listaa sinulle tärkeimmät kriteerit ja lähde selailemaan eri mallien pohjapiirroksia tai hahmottelemaan omaa suunnitelmaa. Muista, että kaikkiin pohjiin voidaan tehdä haluamasi muutokset – älä siis hylkää suosikkitalomalliasi pikkujuttujen takia. Jos teet oman suunnitelman, niin muista huomioida esteetön kulku. Esimerkiksi wc-pesutilojen suunnittelussa täytyy kiinnittää huomiota oven leveyteen, vapaan lattiatilan määrään ja kalusteiden sijoitteluun.

Tyyli Viehättääkö sinua romanttinen maalaistalo, vai ehkä moderni ja trendikäs kaupunkiin istuva perheasunto? Käy läpi erilaisia talomalleja ja inspiroidu selailemalla kuvia. Jos “se oikea” ei tule heti vastaan, älä hermostu, vaan kerää varastoon ideoita. Kun olet varma siitä mitä haluat, voit antaa ideasi tai muutospyyntösi Jetan suunnittelijalle. Oli kyse kokonaan uudesta luomuksesta tai pienistä muutoksista tiettyyn malliin, tuotamme täysin sinun toiveitasi vastaavan talon. Muista kuitenkin, että rakennuksen on sovittava ympäristöönsä ja sen tulee olla määräysten mukainen.

Talon tilaaminen

Valitse sinulle sopiva toimitussisältö. Jetta-edustajasi on mukanasi koko rakennusprojektin ajan ja ennen varsinaisen tilauksen tekoa, hän käy vielä kanssasi yksityiskohtaisesti läpi talopakettisi toimitussisällön, sekä tarvittaessa räätälöi toimituksen valmiusasteen sinun toiveidesi mukaan. Näin tiedät tarkasti mitä talopakettisi sisältää ja mitä mahdollisia lisähankintoja sinun tulee vielä tehdä. Jos sinulle jää hankintoja tehtäväksi, auttaa edustaja myös hankkimaan tarvittavat palvelut ammattitaidolla ja edullisesti. Katso Jetta-talon perustoimitussisältö tästä.

Toimitussisältö

Toimitussisällöistä on muistettava, että mikään niistä ei ole vielä valmis talo. Edes muuttovalmis –nimellä markkinoitu toimitussisältö ei pidä sisällään kaikkia rakentamisen kuluja, vaan yleensä vain n. 70 – 80 %. Lisätietoja Pientaloteollisuuden ja kuluttajaviraston laatimien toimitussisältöjen sisällöistä löydät PTT:n sivuilta tästä

Rakennuslupahakemus

Kun piirustukset ovat valmiita, on aika jättää rakennuslupahakemus. Ole tarkkana, että hakemuksessa on kaikki tarvittavat asiakirjat ja käytä asiantuntijoita avuksesi. Viranomaisten kanssa kannattaa tosin käydä alustavia keskusteluja jo paljon aikaisemmin, suunnittelun luonnosvaiheessa. Hakemus kannattaa myös luonnostella aikaisessa vaiheessa, jotta kaikki olisi valmiina silloin, kun on aika jättää hakemus paikalliseen rakennusvirastoon. Näin rakennusluvan saaminen nopeutuu huomattavasti.

Tee tilaus

Kun rakennusvalvonnassa on selvitetty, että edellytykset rakennusluvan myöntämiselle ovat olemassa, voit jättää sitovan talotilauksen omalle Jetta-edustajallesi. Jetta-Talon joustavien maksuehtojen ansiosta maksat talopaketistasi vain 2 % osuuden ennen kotisi asennusta.

Talon rakennus

1. Pohjarakentaminen ja perustukset

Ensin on suoritettava tontin maanrakennusyöt, asennetaan kiinteistön liittymät tontin rajalta rakennusten sisälle sekä tehdään ajoliittymä kadulle ja tontille tulevan ajotien sekä piha-alueen kantavat kerrokset. Maanrakennustöiden määrä riippuu tontin koosta, muodosta ja maaperästä. Tämän jälkeen luodaan talolle perustukset.

2. Talon asennus

Valmiit elementit asennetaan suoraan perustusten päälle. Jetta-talon asennus sisältyy aina sopimukseen ja asentamisen suorittaa Jetta-Talon oma asennushenkilökunta, joka tuntee talosi perinpohjaisesti. Olosuhteista riippuen asennuksessa kestää 2 – 14 päivää. Riippuen siitä, mitä asioita toimitussisältöösi kuuluu, voi sinulla talon pystyttämisen jälkeen olla vielä edessä mm. LVI-ja sähkötyöt sekä sisustustyöt.

3. Viimeistely

Lopputarkastus
Ennen taloon muuttamista täytyy rakennukseen tehdä lopputarkastus eli loppukatselmus ja saada hyväksyntä käyttöönotolle. Rakennuksen lopputarkastus tilataan oman alueen tarkastusrakennusmestarilta. Lopputarkastus kannattaa tilata hyvissä ajoin, jotta siitä ei synny viivästyksiä muutolle.

Sisustussuunnittelu
Talon sisus tekee siitä kodin. Siksi myös sisustukseen kannattaa panostaa. Etsi inspiraatiota esimerkiksi sisustussuunnittelijamme nurkasta. Jos tarvitset ammattilaisen vinkkejä ja kokenutta suunnittelijaa avuksesi, olemme apunasi.

”Haluamme auttaa sinua löytämään ja suunnittelemaan suosikkimallistasi juuri sellaisen valmiin kodin, joka vastaa toiveitasi ja jossa on hyvä asua. Tehdään kodin rakentaminen sinulle ja perheellesi mahdollisimman helpoksi. Kun homma on hallussa ei tarvitse stressata niin paljoa…”

- Aleksi Kinnunen, suunnittelupäällikkö Tilaa talokirjamme!

Uusi, urbaani Kontti!

KONTTI-talot on suunniteltu moderniin, pohjoismaiseen tyyliin. Upeat puutalot sopivat urbaaniin kaupunkikuvaan täydellisesti. Ne yhdistävät parhaat puolet vanhasta funkkis-hengestä sekä uusista raikkaista tuulista.

Tuloksena syntyy rakenteiltaan erinomaisesti toimivia taloja, joiden ilme on laadukas ja raikas.

Minkänäköinen on sinun uusi kotisi? Ihastu Kontti-mallistoon ja kokoa sinulle ja perheellesi sopiva koti.

Selkeä, moderni ja avara. Sitä kaikkea se on.